Grup de suport pentru tratament

 

Comunicat de presa

Primul grup de suport in tratamentul bolilor de alimentatie (anorexie / bulimie / EDNOS) a fost creeat cu ajutorul d-nei Dr. Corina Ciobanu - Medic primar neuropsihiatrie infantila la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia si a Sectiei clinice 5 neuropsihiatrie infantila a aceluiasi spital (Sos. Berceni nr. 10, Sector 4, 041914 – Bucuresti).

Coordonatele de contact ale grupului de suport sunt:

Aproximativ 90% dintre femei, inclusiv fetitele de 10 ani, fetele de scoala, adolescentele de liceu, sunt preocupate, de multe ori excesiv, de diverse diete! Majoritatea adultilor nu par ingrijorati de acest lucru! Si totusi, anorexia si bulimia sunt boli cu manifestare in crestere accelerata... Anorexia si bulimia sunt boli grave, care pot duce la afectarea foarte profunda a calitatii vietii si chiar si la pierderea acesteia, de aceea trebuie tratate cu mare seriozitate, iar recuperarea si vindecarea depind de abordarea corecta a bolii. Desi sunt bolile psihice cu cea mai mare rata de mortalitate, anorexia si bulimia sunt inca tratate ca si “capricii”,  “diete”, ba chiar exemple de reusita in curele de slabire, ignorandu-se potentialul extrem de distructiv atat al bolii in sine, cat si ca proiectie a acesteia ca ideal social, ca model de comportament de urmat. Tinerele fete ajung de multe ori sa isi doreasca sa fie anorexice “macar un pic”, pana ajung la numarul dorit de kg, sau considera ca modelul de compensare dupa masa prin voma sau laxative e unul de urmat, deoarece pare atat de eficient la colega bulimica…
De atatea ori am gasit pe internet, pe forumurile de diete, plangerile unor tinere fete care in mod vizibil pareau sa aiba o problema grava de alimentatie, dar primeau sfaturi catastrofale, de genul recomandarilor pentru mai stiu eu ce produs de dieta, pur si simplu pentru ca problematica anorexiei si bulimiei este cvasinecunoscuta publicului larg. Nu se stie ca anorexia si bulimia nu sunt o alegere, ci boli grave!
Tratamentul pentru anorexie si bulimie include componente medicale, nutritioniste, psihoterapice, comportamentale si farmacologice. Este de lunga durata si adeseori, din nefericire, este abandonat inainte de a se ajunge la vindecare, pentru ca bolnava/bolnavul este insuficient motivat, sau se afla intr-un mediu prea putin propice vindecarii. In cazul copiilor sau adolescentilor cu anorexie sau bulimie uneori parintii sunt derutati, neinformati, nerabdatori si chiar disperati, dornici sa-si ajute copilul, dar nestiind cum. Grupul de suport a fost creeat pentru a acoperi macar o parte din aceste dorinte cu informatii din experienta noastra si sustinere psihica.
Site-ul http://www.anorexie-bulimie.ro ofera o pleiada de informatii extrem de utile despre bolile de alimentatie: cum se manifesta, cum se trateaza, in ce consta ajutorul pe care il poti da bolnavului in calitate de parinte, ruda sau prieten, la ce fel de specialist medical sa apelezi in general pentru tratament, metode de crestere a increderii de sine, posibilitatea de a intreba un medic pentru informatii sau atunci cand exista nelamuriri, posibilitatea de a lua legatura cu parinti sau pacienti care au trecut prin experienta unei boli de alimentatie si au inceput si chiar au terminat cu succes un tratament si multe altele.
Pe Facebook desfasuram zilnic campanii de informare si constientizare al rolului mediei in propagarea unei imagini nesanatoase, in special asupra tinerilor si femeilor, pe care se exercita presiuni in sensul mentinerii unei siluete cat mai subtiri si care sunt asaltati de indemnuri de pierdere in greutate prin orice metode, cu orice pret. De asemenea, ne concentram pe sustinerea unui moral cat mai optimist si pe un stil de viata sanatos si in moderatie, cu respectarea echilibrului naturii, in bun simt si fara excese.
Anorexia si bulimia nu sunt alegeri , fitze sau mofturi – sunt boli grave! Pe site-ul www.anorexie-bulimie.ro nu ne luptam cu kilogramele, ci cu obsesia pentru kilograme.

Ce face Grupul de suport in tratamentul bolilor de alimentatie?

Prin intermediul Forumului :

  • oferim informatii pe care le consideram absolut necesare in recuperarea dintr-o boala de alimentatie
  • povestim experientele noastre, pentru a fi de folos si altora
  • raspundem la intrebari
  • suntem la dispozitia celor care au nevoie de incurajare sau de indemnuri in perioada de recuperare
  • incercam sa pledam pentru ideea de a urma un tratament celor care inca nu s-au hotarat

Prin e-mail ajutor@anorexie-bulimie.rosi telefon:

  • comunicam cu cei care, din indiferent ce motiv, nu pot avea o prezenta on-line, dar au nevoie de suportul grupului
  • incercam sa obtinem feed-back de la cei care par sa nu treaca cu brio prin anumite etape de tratament sau care par sa-si piarda speranta. Ne-am propus sa nu lasam pe nimeni sa se izoleze, pentru ca am constatat ca succesul depinde si de sustinerea celor din jur. Vrem sa facem parte dintre cei din jur!

Fata in fata:

  • ne intalnim cu parintii si cei care sufera de o boala de alimentatie din timp in timp sau de cate ori e nevoie; in special parintii copiilor care au nevoie de spitalizare pot apela la noi in perioada extrem de grea in care copilul inca nu raspunde la realimentare, iar emotiile sunt uneori covarsitoare; deoarece am trecut prin asa ceva, stim ca perioadele grele sunt doar temporare si putem sa aducem argumente
  • comunicam cu parintii si pacientii postspitalizare pentru raspunsuri la intrebari legate de comportamentul si programul de viata acasa

Ne uram BAFTA! Toti avem nevoie.

 

Contact

 


Fa si tu parte din Grupul de Suport virtual:
Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.